Slide STUDIO KESSLER Slide STUDIO KESSLER Slide STUDIO KESSLER

GEOFICTIE EN KUNST

Geofictie is in zekere zin altijd een geografische spiegel van de werkelijkheid.Het is een prachtig medium om een verhaal mee te vertellen!

Schellevis

In opdracht van de gemeente Lisse maakten wij deze kaart voor een vertrekkend bestuurder. De kaart is een geografische spiegel van het leven en de carrière van de jubilaris. Op de foto wordt ik geflankeerd door mijn informatiebron, de gemeentesecretaris van Lisse.

Valkenet uitreiking

Bij mijn afscheid van 43 jaar betaald werken in het onderwijs heb ik de prachtige kaart die jullie hebben gemaakt in ontvangst mogen nemen. Hoewel ik veel gegevens zelf heb aangeleverd, waren er ook bijdragen van anderen EN de grootste verrassing was natuurlijk: hoe hebben zij (jullie dus) al die gegevens verwerkt en vormgegeven. Ik moet zeggen: grote klasse. Dit ziet er echt geweldig uit. Eén deel op de kaart heeft meteen mijn hart gestolen en dat is de Vallée Sacrée. Hoe dat deel van Connies (en mijn leven) is neergezet: ontroerend goed!

– Henk Valkenet

Altijd weer spannend hoe een kaart wordt ontvangen! Het is een zeer persoonlijk stukje cartografische kunst en om dat te delen met de ontvanger is een groot goed. (medio 2017)

Genealogie speelt een belangrijke rol in deze kaart. Via een groot artikel in Gen Magazine over onze samenwerking met Daan de Clercq heeft de betreffende heer samen met de instelling waar hij werkzaam was ons opdracht gegeven de kaart te vervaardigen. De bijgevoegde tekst geeft een beeld hoe de jubilaris de kaart heeft omarmd.

Levi uitreiking

De onthulling van de ‘Protettorato di San Marcel’ op 25 november 2016 op het schip ‘de prins van Oranje’ in Amsterdam. De kaart vangt het leven en de carrière van Marcel Levi, Nederlander van het jaar in 2016, en werd aangeboden ter ere van zijn afscheid van het AMC in Amsterdam.

Levi

Detail van de Levi-kaart.

De titel refereert naar zijn Italiaanse alter ego. Links op dit detail is een gedeelte van zijn carrière zichtbaar.

Stoopkaart onthulling

De onthulling van ‘het Rijk van Leven en Laten Leven’ op Landgoed de Olmenhorst. De kaart visualiseert het rijke leven van Adriaan Stoop (1856-1935) , zijn stamboom en zijn industriële en culturele erfgoed. De kaart is grotendeels gebaseerd op de gelauwerde biografie over Stoop, ‘Leven en laten leven” van Henriëtte van Voorst Vader Duyckinck Sander en werd  onthuld door de schrijfster tesamen met Thijs Niemantsverdriet, journalist van het NRC.

Laman Trip

Onthulling van “de Heerlyckheyt Laman Trip” in de Gouden Zaal van het Mauritshuis.

De kaart is aangeboden door Frits van Bruggen, directeur van de ANWB, aan de heer Laman Trip, (ex)voorzitter van de raad van commisarissen, ter gelegenheid van zijn afscheid.

Op de kaart is de geschiedenis en carriere van de heer Trip verweven met die van de ANWB.

Numann

Unveiling of Terra Ernst Jona Numann on the occasion of his 70th birthday and his honorable retirement as Vice President of the Supreme Court of the Netherlands after a initiative of his wife Joyce.
The map as a whole is of course a private matter, but a detail depicts the judicial process of the Supreme Court. A fairly general story. It took a while to understand the work of the Supreme Court.
Special thanks to the lawyers Peter Steenbergen, and my second cousin Tjebbe Ettema for their contribution to this detail.

Minerva Sub

Associatieve cartografische weergave van de geschiedenis en de processen die de roemruchte Societeit Minerva haar identiteit geven. Een ingewijde zal de werkelijke geografische structuur van de grote zaal in de Societeit linksonder, centraal op de kaart, herkennen. Het daar gelegen meer en de omliggende gronden zijn een metafoor voor het hart van de Vereniging. In het gebergte, dat zich in een halve maan rond de grote zaal krult, huizen de commissies.

Minerva Commissie
srebrenica klein

“DE VAL VAN SREBRENICA”. Twintig jaar nadat het drama zich voltrok, blijkt het nog steeds een gevoelig onderwerp dat veel Nederlanders met schaamte vervult. De kaart verenigt emotie en historische context in een chronologisch verhaal dat begint in de late Middeleeuwen en eindigt in de nasleep van het drama.

Srebrenica

Detail van de Val van Srebrenica en foto’s van de de onthulling van de kaart in Victor Laurentius Gallery door professor Hans Blom, directeur van NIOD en samensteller van het Srebrenica-rapport en Mr. Halilovic, ambassadeur van Bosnia Herzegovina.

KPN
Scan KPN

Detail van de kaart van KPN Mobile. In dit detail zien we de moeilijke tijden die het bedrijf doormaakte in 2001. Mislukte beursgangen en de internetbel trekken aan het oog voorbij

Heerema Portfolio

Kaart gemaakt voor Pieter Heerema, CEO van het Heerema conglomeraat, 2013. De kaart leest van links naar rechts en vertelt de rijke geschiedenis van het bedrijf. Het zoomt bovendien in op de carrière en levensloop van Pieter Heerema. Het origineel is 100cmx80cm.

Heerema-Portfolio-Detail

Detail van de Heerema kaart op ongeveer ware grootte. Gezien het nautische karakter van het bedrijf is gekozen voor een zeekaart. Dit gedeelte van de kaart visualiseert de projecten en de avonturen van het eerste uur.

083-940×603
Weg van de Tulp

Samen met Directeur-conservator Sabine Huls van Museum de Zwarte Tulp voor de Weg van de Tulp, de grote geïllustreerde landkaart die na de verbouwing van het museum een ereplekje heeft gekregen. De kaart geeft een impressie van de botanische en culturele reis van de tulp vanuit Centraal Azië naar Europa. Belangrijk voor de kaart was het onderzoek voor de kaart dat werd gedaan door de Heer Lemmers, de autoriteit op het gebied van wilde tulpenrassen in Nederland.

Zorg

De Wereld van de Zorg.

Een birdseye-view van de  processen, de structuren en de recente ontwikkelingen in de zorg.(2010)

CFF

The commonwealth of Citygate First Financial, vervaardigd voor het 10 jarige jubileum van het bedrijf op de Zuidas.

ac

Kaart vervaardigd voor een directeur van Akzo. Een persoonlijke geschiedenis.

Crisis

Kaart van de krediet-crisis . De grafiek van de AEX is op de kaart een rivier en stort bij “Greed City” in het diepe.

Picture14-940×717

Detail van de krediet-crisis kaart. Het debacle van de Nederlandse banken met het zinkende Fortis.

Nederzand

Kaart vervaardigd ter gelegenheid van het vijf-jarige bestaan van het coachingscentrum annex strandplaats “Vrijstaat Nederzandt” . De grote baai centraal op de kaart is een metafoor voor het sfeervolle plein waaraan het restaurant, de kantoren en de verschillende zalen van Nederzandt zijn te vinden.