De kaart van je leven
Richard Hooglandprijs
Het spel Reis naar Ooit wat wij ontwikkelden in opdracht van, en samen met, Centrum Sociaal Vitaal is de winnaar geworden van de Richard Hooglandprijs onder de noemer Sharing Stories. Reis naar ooit is een spel dat ouderen en volwassenen die zich eenzaam voelen de gelegenheid biedt om positieve ervaringen van hun leven met anderen te delen onder begeleiding van een vrijwilliger.Waar gaan we met z’n allen naartoe?

Een nieuwe roadmap voor Koop, de staatsuitgeverij, van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
In een snel veranderende digitale wereld veranderd de functie van de uitgeverij. Nieuwe kansen, nieuwe uitdagingen.
De kaart is een update van de kaart die we een paar jaar geleden via workshops met hun gemaakt hebben.
Ze waren en zijn super blij met de kaart! Een praatplaatje avant la lettre, vandaar de update.

Samen met Marc Lammers deden we onlangs een traject bij een grote bank. Onlangs werd de roadmap die we met z’n allen gemaakt hebben afgeleverd.
De timmerman moet het frame nog even vastzetten aan de muur, maar het ziet er al mooi uit.
Hij hangt in de gemeenschappelijke ruimte.
Iedere betrokkene wordt elke dag op een ludieke manier herinnert aan de uitdagingen en afspraken die ze samen zijn aangegaan. Waar gaan we met z’n allen naartoe?
De naam van de bank hebben we voor de gelegenheid vervangen door een fantasienaam.

De olmenhorst, onze thuisbasis. Voor bezoek, bel even, we zitten op verschillende locaties en werken ook op andere plekken in Nederland
De LIEFDE
Traditioneel maken we heel wat kaarten ter gelegenheid van liefdesjubilea, trouwerijen en andere life-events.

Strategie in kaart
Onlangs in een workshop vervaardigde kaart voor de Universiteit van Wageningen. Een team van het instituut brainstormde over de nieuwe tijd en de te volgen strategie en wat die voor hen gaat betekenen. Samen met Cas faciliteerde ik de sessie op Landgoed de Olmenhorst. Tegelijkertijd werkten wij toe naar een nieuwe kaartstijl die een beetje op de antieke kaartstijl van de 17de eeuw moet gaan lijken.
Samenwerking met Marc Lammers

2016 bracht ook een verdere samenwerking met Marc Lammers.
Het is telkens weer inspirerend om te zien wat zo’n charismatische coach te weeg kan brengen in groepsprocessen.
We zijn trots dat hij onze roadmap-methodiek zo heeft omarmd.

WORKSHOP Frans van der Heide
Als kado voor mijn 50ste verjaardag mocht ik ‘de kaart van mijn leven tot nu toe’ bij Martijn Kessler laten maken. In eerste instantie had Martijn via mijn vrouw al veel informatie ingezameld over familie, vrienden en gebeurtenissen, en heeft hij aan de hand daarvan alles in kaart gebracht. Letterlijk!




Real Time Cartography
Er zijn talloze wegen naar Rome en er zijn verschillende scenario’s om in een event of training tot een roadmap te komen. Hiervoor gebruiken wij workshops en clinics. In onze clinics worden plenair kaarten ontwikkeld. Dit is een goed middel om hele grote of erg kleine groepen te faciliteren. Voorafgaand aan de evenementen bereiden wij afhankelijk van de casus samen met de opdrachtgever vaak een ruwe werkkaart voor die gebruikt wordt tijdens het event. Een teasertje om de gasten in het medium te trekken. Tijdens het event evolueren de kaarten real time. Terwijl de discussie over de invulling van de kaart bezig is, viagra zie je opmerkingen, remedy openbaringen en dialoog voor je ogen verschijnen op de kaart. Dat is Real Time Cartography. Daarmee is het mogelijk om aanpassingen in de werkkaart binnen de kortste keren voor iedereen zichtbaar te laten zien. Wij ondersteunen de deelnemers met de vertaling van content naar associatieve cartografie. Kustlijnen en eilanden verrijzen en verdwijnen weer, al naar het verloop van de discussies. Vulkanen en machtige bergketens rijzen op uit het landschap, zeestromen komen tevoorschijn en voeren schepen mee naar woeste draaikolken of juist naar veilige ankerplaatsen. Steden, rivieren en havens staan in seconden op de kaart of worden verplaatst naar precies de juiste locatie. Een boeiend schouwspel! Het vervaardigen van de kaart is daarmee een dynamisch proces geworden waar iedereen in kan participeren en in real time kennis van kan nemen. Het evoluerende en entertainende element van de Real Time Cartography is een belangrijke pijler in de creatie van inzicht, overzicht, verbinding en ownership in een thema op een evenement. http://studiokessler.com/roadmap-methodiek/engagement
Het bedenken van een nieuwe strategie voor een organisatie is een stuk makkelijker dan het daadwerkelijk implementeren en uitvoeren. Het creëren van engagement bij de betrokkenen is de sleutel voor het succes van elke transformatie.
Visualisatie in workshopverband van een brainstorm/strategie-sessie van de gemeente Almere

eindresultaat strategiesessie met de gemeente Schiedam

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Aan de hand van de landkaart kan iedereen de voor hen herkenbare delen op zoeken en daaromheen hun eigen verhaal vertellen.

- 70% of change initiatives fail due to people issues
- 71% of employees are not engaged
- 53% of executives do not believe their company’s strategy will lead to success.
Marketinglessen voor Change & Meeting Design: the power of entertainment
De auteur van dit artikel is Jennifer Lem, managing director en consultant bij Influate | Directing the Dynamics of Change. Zij is tevens partner bij DigiDash waar zij digitale interventies bedenkt & ontwerpt.Toen wij het artikel lazen begaven wij ons op het feest der herkenning!“Je kent ze wel, die prachtige reclames voor zorgverzekeraars. Mooie muziek, slow-motion beelden, lieve mensen; voor je het weet zit je tijdens een reclameblok een traantje weg te pinken. Marketeers weten heel goed hoe ze hun doelgroep moeten raken en vervolgens bewegen naar een besluit en dus gedrag dat leidt tot een aankoop.

Het geheim zit in het moment
Waarom is voor ons soms lastig om de waarde van entertainment en creativiteit in meetings en changetrajecten aan onze klanten te bewijzen? Marketing bureaus lijken minder met dit probleem te worstelen.? Omdat er één groot verschil is tussen het gebruik van entertainment in marketing en het gebruik ervan in meetings: het moment! Bijna alle meetings en changetrajecten waar ik in de laatste 14 jaar bij betrokken ben geweest, heb ik entertainment ingezet in de implementatie fase, niet in de besluitvormingsfase.De power of entertainment op het juiste moment
Entertainment zou gebruikt moeten worden om betrokkenheid te faciliteren in dit besluitvormingsproces. Als gevolg daarvan zal het personeel niet alleen de entertainment onthouden en de geweldige sfeer van de meeting, maar ook de ideeën die ze samen hebben bedacht om verbeteringen door te voeren voor de organisatie, voor henzelf en misschien zelfs voor de samenleving. Entertain de deelnemers in het maken van beslissingen. Activeer en vertrouw hun kennis en vaardigheden. Gebruik entertainment om de beslissingen die zij zélf hebben genomen te vieren, dit zal leiden tot realistische doelstellingen waar het personeel zich aan wil committeren. Het zijn per slot van rekening hun beslissingen.Vergroot de invloed
Het is aangetoond dat mensen gelukkiger en gezonder zijn als ze (meer) invloed hebben in hun leven, in hun werk. Zorg voor het ontsluiten van het aanwezige potentieel door de juiste vragen te stellen, mensen te betrekken in de besluitvorming en gebruik entertainment waar het bewezen krachtig is; in de besluitvormingsfase.”
De Kracht van visualisaties
September 2013 Van de vijf zintuigen die de mens heeft is het visuele zintuig, het zien, het verst ontwikkeld en het belangrijkst voor de wijze waarop we de wereld waarnemen. Het is daarom opvallend dat we als mensen juist dat zintuig zo weinig inzetten in situaties waarin we problemen willen oplossen. De klassieke aanpak van problemen oplossen is veelal gericht op ons auditieve zintuig, het horen. Veel van ons probleemoplossend werk doen we via gesprekken of vergaderingen. Waarvan we vervolgens verslag van maken via tekst, wat op zijn beurt een gecondenseerde vorm van audio is. Tony Buzan heeft met het ontwikkelen van de techniek van mindmappen al een grote stap gemaakt naar een meer visuele wijze van werken. In de praktijk zie je echter dat een mindmap, zeker als ze electronisch gemaakt worden, een samenstelling van woorden is. Het sterke visuele element dat Buzan nastreefde wordt vaak achterwege gelaten. Jammer, want het is juist het visuele element dat andere delen van ons brein stimuleert om mee te werken. Studio Kessler begeeft zich met haar associatieve cartografische communicatievormen in de bijzondere wereld van archaïsche geografische beeld-metaforen. Ook hier speelt tekst een rol, maar is ondersteunend. De combinatie van beeld en text is hier extra verrassend door de eeuwenoude vervlechting van geografische terminologie met onze taal. Zowel de vorm van de kaarten, de symbolen als wel de bijhorende de teksten doen een beroep op het onderbewuste en mystieke. Zowel de mens en onze taal vinden hun oorsprong in de geografie en hebben zich in de honderdduizenden jaren die achter ons liggen geëvolueerd tot in het moment waarin wij ons nu bevinden.
Our inspiration is based on an image created by the Camuni tribe 3000 years ago
